De tre nominerede til Årets Fynske Børne- og Ungdomsklub er:

Aarup BK

Børne- og ungdomsfodbolden i Aarup BK trives i fuld flor med masser af glade børn og unge og engagerede trænere, der sammen skaber og får gode oplevelser. Bl.a. deltager klubbens børne- og ungdomshold flittigt til turneringer og stævner rundt i landet og uden for Danmarks grænser.

Klubben er et samlingspunkt for områdets børn og unge, og man gør sig synlig og tilgængelig for byens borgere som en aktiv medspiller i lokalsamfundet til bl.a. Open By Night og klubbens foreningsdag - begge med forskellige aktivitetstilbud. Man har desuden i den sammenhæng et godt samarbejde med de øvrige foreninger og idrætstilbud i byen.

Internt i klubben er der også masser af social aktivitet i form af bl.a. klubdagen med oppustelige fodboldbaner og hoppeborge og ikke mindst klubbens store og traditionsrige awardfest, hvor man hylder spillere, trænere og frivillige og i øvrigt hygger sig sammen på kryds og tværs. 

Generelt er man gode til at hjælpe og bakke hinanden op i klubben, hvor spillere og forældre gav klubbens faciliteter en overhaling i august til klubbens arbejdsdag. 

I maj startede klubben et hold op for de allermindste med aktiv deltagelse af forældrene på banen. Her troppede 19 helt friske spillere op til første træning.

Aarup BK har i øvrigt to unge trænerspirer med i projektet Fremtidens Trænere - for tredje år i træk.

Klubben har i indstillingsperioden oplevet en medlemsvækst på børnesiden (0-12 år), hvor man er vækstet fra 68-84 børnespillere.

Næsby BK

I det nordlige Odense arbejder man med en meget bevidst strategi for og tilgang til børne- og ungdomsfodbolden, hvor man bl.a. gør en dyd ud af at betragte børnene som spillere - ikke som hhv. drenge og piger. 

Klubben er præget af et meget livligt børnemiljø, der bl.a. er styrket af, at alle børne- og ungdomshold træner på samme dage - mandag og onsdag. I de mindste årgange træner piger og drenge sammen, mens de ved de lidt ældre årgange træner på samme tid og på samme bane - og bliver mixet i løbet af træningen ud fra andre parametre end køn. Klubben tilbyder desuden ekstra træning om torsdagen, som er 100% fælles. Alle disse forhold er bevidste valg truffet af ledelsen som en del af strategien om at skabe det stærkest mulige børne- og ungdomsmiljø.

Klubben tilbyder foruden den "klassiske" træning et hav af aktiviteter, der strækker over både stævner, fester/sociale samlinger, cykelløb, fællesspisninger og meget mere. Læg dertil alle de arrangementer, der laves på de enkelte hold af bl.a. de 1-3 forældrekoordinatorer, der er på hvert hold. Alt sammen noget, der styrker den sociale sammenhængskraft i klubben. 

Klubben arbejder desuden målrettet for at være en synlig spiller i lokalområdet, der aktivt byder børn ind i fællesskabet. Det sker bl.a. ved at invitere forårs SFO'en og 0-3. klasse på Kroggårdskolen på besøg - et initiativ, der udvides til at omfatte Næsby Skole og til børnehusene.

Også de unge er der stort fokus på, og klubben lægger sig bl.a. i selen for at holde på de unge, der er på efterskole. De tilbydes gratis kontingent, inviteres til arrangementer og spiller de kampe, der kan passe i deres kalender. 

På trænersiden fylder uddannelse og dygtiggørelse meget i klubben - også af de unge selv.  I foråret havde man 12 nye trænere på C1 kursus, hvoraf 5 var piger fra U16 holdet. Flere af klubbens unge fungerer som aktive trænere/holdleder hos ”fugleungerne” (2-4 årige) og på  U5/U6 og U7 årgangene. I ungdomsafdelingen har man i år desuden 8 trænere på B1 kursus. Derudover bliver trænerne tilbudt diverse aftenskurser og inspirationskurser. I foråret havde klubben 20 ungdomsspillere på kamplederkursus, og de dømmer nu børnekampe i klubben. Heriblandt er halvdelen piger.

Fairplay fylder den del i klubbens selvforståelse og udehold og dommere bydes altid velkommen. Der er desuden skrevet et klart regelsæt, som forældre får tilsendt, og som bliver gennemgået på forældremøder i forhold til det at være fodboldforældre. Oplever man forældre, der glemmer spillereglerne, bliver de straks kontaktet. Ligeledes bliver trænerne oplært i forhold til dialogbaseret coaching, og at dommer/kampleder aldring kommenteres på. 

Klubben er på børne- og ungdomssiden vækstet fra 488 spillere (1/9-2023) til 596 spillere (23/9-2023).


KFUM's BK Odense

Det vælter ind med børn og unge hos de grønblusede, hvor man siden 1/9-2023 er gået fra 158 børn og unge til 216 (pr. 23/9-2023). Herunder er det kommet 25 flere piger til i perioden.  Den samlede vækst fordeler sig aldersmæssigt bredt fra de mindste "trolde" til de ældre ungdomsårgange.

Væksten er baseret på en bevidst strategi gennem de seneste år om at satse benhårdt på at styrke børne- og ungdomsfodbolden. Det har affødt et højt aktivitetsniveau, der udover diverse stævner og cups i og uden for klubben byder på alt fra fodboldskoler, Skt. Hans-fejring, fællesspisninger, og meget meget mere - krydret med oppustelige fodboldbaner, hoppepuder, musik, ny legeplads foran klubhuset osv. osv. Derudover foregår der en lang række sociale tiltag på de enkelte hold/årgange som f.eks. besøg på rideskole for pigehold og fastelavnsfest for de allermindste.

Klubben har i 2024 budt på hele tre fodboldskoler:  Get2Fodbdoldskole for alle børn,  en særlig Get2Girls-camp specielt for piger og Get2Mikrofodboldskole for de helt små. Alle tre i samarbejde med Get2Sport. En fjerde fodboldskole - Minifodboldskolen - ruller desuden snart afsted. 
Klubben har derudover samarbejdet med Provstegårdskolen om at forene skole og fodbold. Her har piger som en del af deres undervisning været til fodbold i klubben.

Det hele gøres muligt af en række engagerede frivillige, der virkelig har taget fat og løftet klubbens børne- og ungdomsafdeling med gå-på-mod og en ukuelig optimisme, som smitter af på både spillere og forældre.

Klubben gør desuden en del ud af at gøre sig selv attraktiv på bl.a. sociale medier, hvor man er dygtige til at udbrede de mange positive fortællinger fra klubben - også med et humoristisk tvist. Se blot dette uddrag fra et "jobopslag" i jagten på en pigetræner:

- Hvem har mod på at slås med helt umulige piger, som har så meget energi, at de får et atomkraftværk til at virke som en æske tændstikker? De er altid mega irriterende, da deres humør, energi og parathed er helt i top. Man bliver forpustet, bare ved tanken om at løbe ved siden af dem.

Klubben genstarter hvert halvår deres Troldebold for før-skole-børn for at sikre en kontinuerlig tilgang af spillere nedefra og for at bygge bro til lokalområdets forældre fra et tidlige stadie i deres barns liv.

Hvordan og hvornår kåres en vinder?

Blandt de tre nominerede udvælges en vinder, der kan bryste sig af titlen som Årets Fynske Børne- og Ungdomsklub.

Vinderen offentliggøres ved Fynsk Fodbold Award d. 25. oktober.

Med prisen følger foruden hæderen en præmiesum på kr. 5.000,-. samt et gratis C1-trænerkursus

De to øvrige finalekandidater vil begge modtage et gratis inspirationskursus for trænere. 

Se mere om prisen her.