I weekenden hepper vi på børnene uden ord
Når de fynske børnefodboldspillere hopper i kamptøjet i weekenden, bliver kampoplevelsen ikke helt, som den plejer. Forældrene på sidelinjen skal nemlig nøjes med at bruge munden til at sippe kaffen, når vi afvikler Silent Weekend til samtlige børnestævner.
Man kan sige om Silent Wekeend, at overdrivelse fremmer forståelsen. Stævnerne er et forsøg på at gøre det meget tydeligere for os alle, hvad der sker med fodboldkampen, fodboldspilleren og fodboldoplevelsen, når vi giver børnene tid og plads til selv at træffe beslutninger Rasmus Cyril, børnekoordinator hos DBU Fyn
De fleste der har overværet et børnefodboldstævne har nok oplevet, hvordan voksne, herunder både trænere og forældre, går meget op i børnenes kampe og i god mening forsøger at hjælpe dem med velmente tilråb.
Det skaber stemning - og godt for det!
Ofte kan det dog - i al iveren - blive til handlingsanvisende tilråb som "skyd", "dribl", "løb" eller "ned i tackling". Selvom det sikkert er gjort i bedste mening, er det ikke nødvendigvis positivt for spillet og spilleren.
Derfor indgår det som element i de nye børneregler for dansk fodbold, at vi beder forældrene træde to skridt tilbage og give børnene og træneren plads. Både fysisk og verbalt.
Med andre ord, som formuleret i de nye børneregler:
Børnefodbold er ikke ”Playstation for voksne”. Det er således ikke de voksne, der skal ”styre” børnene og fortælle dem, hvad de skal gøre. Uddrag fra de nye regler for dansk børnefodbold
Hvad sker der med fodboldoplevelsen?
D. 26. og 27. august sætter vi det hele lidt på spidsen, når vi afvikler børnestævner som Silent Weekend-stævner. Her opfordrer vi forældrene til kun at udtrykke deres opbakning med kropssprog - især klap. Så kan mundtøjet holde en pause.
- Man kan sige om Silent Wekeend, at overdrivelse fremmer forståelsen. Stævnerne er et forsøg på at gøre det meget tydeligere for os alle, hvad der sker med fodboldkampen, fodboldspilleren og fodboldoplevelse, når vi giver børnene tid og plads til selv at træffe beslutninger, fortæller DBU Fyns børnekoordinator, Rasmus Cyril.
- Forældrene er en super vigtig ressource og støtte i forhold til børnenes fodboldaktivitet, og det skal de fortsætte med at være. Derfor beder vi heller ikke forældrene om at holde sig væk. Tværtimod ser vi da gerne endnu flere forældre til kampene. Vi beder dem blot reflektere over deres egen indvirkningen på kampen og deres barns fodboldoplever, og om at bakke op om tiltaget ved ikke at råbe ind til spillerne under kampen, fortsætter han.
Spillereglerne til stævnerne er som til alle andre børnestævner, som beskrevet i de nye børneregler. Vi giver blot børnene bedre forudsætninger for at udfolde sig selv indenfor dem til Silent Weekend.
Det er naturligt at gå op i, om det går ens barn godt. Men, det går ikke nødvendigvis bedre, fordi vi råber ind til dem. Derfor skal vi balancere det, selvom man let kan lade sig rive med. Det er ikke kun børnene, der skal øve sig - det skal vi voksne også.
Få forældrene med
De vigtigste aktører i Silent Weekend-stævnerne er - udover spillerne - forældrene.
Derfor opfordrer vi alle klubber, der afvikler børnestævne i weekenden til at printe og hænge nedenstående op samt dele rundt til forældrene.
Vi sender den desuden til trænerne for alle hold, der er med i stævnerne og opfordrer dem til at dele budskabet med "deres" forældre - f.eks. vi KampKlar.
(Tryk på billedet for at åbne det i stort format).