Foråret er over os, og det benyttede de fynske dommerudviklere til at mødes i Otterup B&IK i forbindelse med hjemmeholdets kamp i Albaniserien mod Dalum. Det var dog ikke kun for at nyde en god fodboldkamp. Formålet var faktisk et helt andet - at gøre sig klar til forårets dommerudviklinger.

17 af de i alt 20 fynske dommerudviklere startede dagen med at "nørde" teoretiske emner omkring løb/placering, karaktergivning, fokuspunkter mm.

- Vi bestræber os på at samles 2 gange årligt i forbindelse med en niveaulægningskamp. Det er selvfølgelig vigtigt for vores dommere, at udviklerne ser nogenlunde ens på de forskellige dommerfaglige emner, fortæller formanden for DBU Fyns dommerudviklergruppe, John Duerlund Rasmussen, og uddyber:

- En udviklers opgave er at støtte dommerens arbejde ved at give konstruktiv feedback efter en kamp. Det handler om at holde dommerne skarpe, opdaterede på fodboldloven, spotte nye talenter blandt nye dommere og sikre, at der er de rigtige dommere til alle rækker.

Udviklerne er mødt ind 2 timer før kampstart og debatten går lystigt med en god blanding af alvor og godt humør. Det er tydeligt, at udviklerne er vant til, at der kan gives og tages med morsomme bemærkninger.

PE8A3939 (1)
PE8A3934

Sådan arbejder udviklerne

Efter en kamp går udvikleren hjem og skriver en rapport, som sendes til dommeren samt til udviklergruppen. Rapporten afspejler den samtale, der er efter kampen mellem dommerudvikleren og dommeren, og den trækker de vigtigste konklusioner op.

Der er desuden en vurdering af dommerens niveau. Hvert halve år evalueres alle de skrevne rapporter og via en indstilling fra udviklergruppen, beslutter DBU Fyn Dommerudvalg, om der skal ske op- eller nedrykninger af dommerne.

Ud på banerne: Udvikling i praksis

Og så tilbage til dagens arrangement, der nu er rykket ud på banerne. Her deles udviklerne op i 3 grupper, der får til opgave at kigge på dagens dommer og hans 2 linjedommere i Albaniseriekampen.

Grupperne er placeret blandt de fremmødte tilskuere, rustede med blok og pen, og det går ikke ubemærket hen blandt de lokale, at der til dagens kamp er udefrakommende dommereksperter. En tilskuer drister sig til at spørge udviklerformanden, hvorfor der ikke dømmes en offside midt i første halvleg, og tilskueren får en forklaring, som han - heldigvis - er tilfreds med. Det er nu engang lettere at forklare, hvis man rent faktisk har styr på reglerne. Og det har dommerudviklerne om nogen.

Foruden de tre grupper er der desuden udnævnt en officiel udvikler, som efter kampen tager samtalen med dommertrioen – og dette vel at mærke mens de andre udviklere følger med iført en imaginær mundkurv.

Da samtalen er afsluttet, og der er sagt farvel til dommertrioen, bliver samtalen og kampen evalueret blandt alle tilstedeværende. Det bliver en livlig debat med masser at observationer og gode råd til hinanden.


Tilfreds dommerformand 

Blandt dagens ansigter kan spottes Mathias Bjørnø, nyudnævnt formand for DBU Fyns Dommerudvalg, og han er godt tilfreds med dagens arbejde:

”Det er dejligt at kunne mødes igen efter 2 års nedlukning. Den gode stemning har præget et godt tilrettelagt arrangement. Det er fedt at opleve, at udviklerne er engagerede i drøftelserne og alle bidrager til at skabe læring og udvikling”, fortæller han efterfølgende.

Mathias Bjørnø
Formand for DBU Fyns Dommerudvalg, Mathias Bjørnø

Sidst på dagen er det ved at være slut, og der samles op på indsatsen. I foråret vil udviklerne særligt kigge på dommernes evne til løb og placering. Et signal til dommerne om, at formen skal holdes ved lige, og at spillerne forventer, at dommeren løber og kommer rundt på banen. 

Det er de nu også selv med på. Se blot nedenstående.