Rummelighed gør BK Stjernen til DBU Fyns bud på årets EDANS-pris
På Sydfyn ligger en klub, hvor ideen om ”plads til alle” ikke blot er en flot tanke, men også én der udleves i praksis, og som står som en form for mantra for klubben og dens DNA. Her er der højt til loftet og en inkluderende tilgang til mødet med mennesker. Klubben er BK Stjernen, og den er det fynske bud på årets En Del Af Noget Større-prisen.
BK Stjernen er placeret i et socialt udfordret område af Svendborg, og det er helt afgørende for klubbens formand Carsten Thrane og den øvrige bestyrelse, at klubben er og forbliver et aktiv for lokalsamfundets borgere. Og de har i den grad købt ind på klubben. Klubbens medlemmer talte ved en nylig optælling 24 forskellige nationaliteter. Men det er ikke kun nationaliteterne, der fortæller historien om klubbens mangfoldighed.
Det gør også både klubbens tilbud til hjemløse og deres fodboldtræning for specialskolebørn.
Fodbold for hjemløse
Klubbens tilbud til de hjemløse bygger på et samarbejde med Ombold og Nordea Fonden og ikke mindst et stærkt fællesskab med de lokale bosteder. For nyligt er også bosteder fra nabokommunen Langeland blevet inviteret med. Flere end 30 hjemløse spillere deltager med jævne mellemrum i træningerne, ligesom der ikke sjældent også er tilskuere til holdets kampe og sågar træninger. Det fortæller historien om det fællesskab, som er opbygget blandt de hjemløse og klubben omkring tilbuddet – et fællesskab der har meget stor betydning for deltagerne, hvor mange ellers kan have en svær og til tider ensom hverdag.
Holdet er trænet af en træner fra klubben, og tilbuddet fortsætter med uformindsket styrke, selvom Nordea Fondens midler snart ophører. Det er nemlig lykkedes klubben at overbevise kommunens socialforvaltning om at støtte det økonomisk. Det betyder bl.a. at spillerne fortsat kan deltage uden at betale kontingent, som de ikke ville have råd til. To af spillerne er i dag blevet ”almindelige” medlemmer af klubben og spiller med på et seniorhold.
Fodbold for specialskolebørn
Samarbejdet med den lokale specialskole Byhaveskolen startede efter sommerferien 2021 med tre formiddagstræninger som led i et kommunalt projekt med formål at få endnu flere borgere aktive i kommunens foreninger. Indledningsvis var der tale om et tidsbegrænset projekt – en form for fodboldskole. Byhaveskolen og dens elever var dog så glade for tilbuddet og klubbens måde at håndtere det på, at de ønskede mere. Derfor trænes der fortsat én gang om ugen, hvor 16-20 spillere deltager hver gang. Træningen køres af en frivillig træner, som klubben har tryllet frem.
Det kræver en del at lave en træning tilpasset spillernes meget forskellige forudsætninger – såvel fysisk, som psykisk. Derfor er der da også lige så meget fokus på det sociale som det fodboldmæssige, og klubben ligger et stort arbejde i at skabe sjove rammer for spillerne, der bl.a. har inkluderet holdbilleder, is, medaljer og meget mere.
Klubben går med tanker om at booke en DBU Fodboldskole til efter sommerferien og tilpasse den deltagerne for at give dem en ekstra stor fodboldoplevelse over en række sammenhængende dage.
Stjernen BK udlever på alle måder ambitionen om at være en rummelig og aktiv spiller i lokalsamfundet. Det er stærkt, da vi ikke har at gøre med en klub med ansatte men derimod med en mindre breddeklub med ca. 225 medlemmer. Blandt dem er et old girls hold - som et af få steder på Fyn. Endnu et vidnesbyrd om klubbens mangfoldighed.
Klubben er drevet udelukkende af frivillige, og det er imponerende, hvad de formår at løfte – udover det traditionelle fodboldtilbud. Derfor er BK Stjernen DBU Fyns kandidat til EDANS-prisen.
Læs evt. også: YouTuber skal tryllebinde de unge i BK Stjernen (dbufyn.dk)