Livsglæden bobler på banerne
Lad os tage imod foråret og lempelserne på en god måde med den rette kombination af ansvarlighed, gåpåmod, iver og ordentlighed. Så tror jeg også på, at vi snart vil se flere lempelser til gavn for blandt andet den udendørs idræt, så vi igen kan højne trivslen, øge sundheden og nyde fællesskabet, skriver DBU Fyns formand, Bjarne Christensen, i denne kommentar om genåbningen af fynsk fodbold.
Foråret er i dén grad kommet, og det kan mærkes på de fynske fodboldbaner, hvor glæden over at være i gang igen er virkelig livsbekræftende at mærke. Det er lige så det bobler!
I denne glæde sporer jeg også en høj grad af taknemmelighed over, at vi nu kan samles 25 til træning, når man alle andre steder i samfundet kun må samles fem.
Det er en stor tillid, der bliver vist fodbolden og udendørsidrætten generelt. Hos DBU Fyn oplever vi, at de frivillige i fodbolden har håndteret den tillid med stor ansvarlighed og virkelig har lagt sig i selen for at sikre en sundhedsmæssig forsvarlig genåbning af fodbolden. Og det er vigtigt at fortsætte med! Med tilliden følger nemlig et kæmpestort ansvar. Vi skal alle sammen – frivillige, trænere, spillere og forældre - overholde alle restriktioner. Vi skal ikke udfordre retningslinjerne og krydse grænserne, fordi vi gerne vil lidt mere. Det er vigtigt, at vi ikke gør det, særligt fordi vi alle ønsker yderligere lempelser, så vi kan komme rigtigt i gang for eksempel med 11-mandskampe og børnestævner igen. Vi skal vise, at vi sagtens kan styre at være 25, så vi forhåbentligt meget snart får lov til at være endnu flere.
At hele den udendørs foreningsidræt er blevet undtaget det meget lille forsamlingsforbud, hænger jo sammen med, at eksperterne vurderer, at der er en minimal smitterisiko ved udendørs idræt. Det fremgår tydeligt af den rapport, som genåbningen fra 1. marts bygger på. Og det bekræftes desuden af udtalelser fra flere forskellige eksperter. Blandt andet har professor i mikrobiologi ved Syddansk Universitet, Hans Jørn Kolmos, udtalt følgende:
- Når det handler om at mindske virusspredning, er det jo rigtig godt at være udendørs. Grunden til det er, at der sker en fortynding af virussen, så hvis nogen til træningen er smittet, er der mindre risiko for, at de smitter andre, når man er udenfor. Det er naturligvis vigtigt, at man overholder de hygiejniske retningslinjer og sørger for at spritte sine hænder og i øvrigt holde god afstand. Hvis man gør det, er der ingenting i vejen for, at man deltager i udendørs aktiviteter i for eksempel fodboldklubberne.
Som fodboldmand er jeg stolt af de fynske fodboldklubbers ageren under hele pandemien. De har slået med ind på den vej, vi hos DBU Fyn har fulgt helt fra start. Vores taktik har nemlig været klar lige fra start. Vi følger myndighedernes retningslinjer, hverken mere eller mindre. For de er virus-eksperter, det er vi ikke. Men vi ved til gengæld en hel del om fodbold og god fodboldtræning. Så vi – DBU Fyn såvel som fodboldklubberne – er i stand til at tilpasse os de samfundsmæssige rammer, vi nu tilbydes. Det har vi gjort med en stor følelse af ansvarlighed, og det vil vi fortsætte med.
Lad os tage imod foråret og lempelserne på en god måde med den rette kombination af ansvarlighed, gåpåmod, iver og ordentlighed. Så tror jeg også på, at vi snart vil se flere lempelser til gavn for blandt andet den udendørs idræt, så vi igen kan højne trivslen, øge sundheden og nyde fællesskabet.