Fra online teori til offline ledelseserfaring på banen
Fodbolden er ved at blive genstartet, og et stort nyt kuld fynske fodbolddommere er på vej. De er resultatet af to online dommerkurser, som blev afviklet, imens stort set al anden aktivitet var lukket ned.
Jeg har altid haft rigtig stor respekt for dommerne, når jeg selv har spillet kampe. Det er supersvært at blive en god dommer, og det vil jeg gerne selv prøve kræfter med. Det har jeg egentlig altid vidst, at jeg gerne ville, jeg har bare lige skulle finde den rigtige timing. Katrine Honoré Jakobsen, ny fodbolddommer
Over 40 nye dommere er på vej i fynsk fodbold.
De er resultatet af to velbesøgte online dommergrundkurser, som DBU Fyn afviklede i januar og februar.
Onlinekurset i januar var højdespringeren med hele 30 kursister, imens 14 kursister deltog online på kurset i februar.
13 kursister bestod eksamen den 8. marts og endnu 12 bestod eksamen i går aftes. Endelig skal en stor gruppe kursister til eksamen i næste uge, så herefter er der et stort nyt kuld dommere, som blot mangler deres tre uddannelseskampe med en vejleder, før de endeligt kan kalde sig fuldt uddannede fodbolddommere og begynde at dømme kampe selv på de fynske fodboldbaner. Alt sammen selvfølgelig når corona-restriktionerne tillader det.
Jeg har et stort ønske om gennem dommergerningen at give børn og unge gode oplevelser. Jeg ved, der mangler dommere, så jeg tænkte, at det kunne være spændende og se, om det var noget jeg havde talent for. Alexander Nedergaard, ny fodbolddommer
Vi har talt med Katrine og Alexander, som begge har deltaget på vores online dommergrundkursus. Her kan du læse lidt om deres oplevelser og syn på dommergerningen.
- Jeg har altid haft rigtig stor respekt for dommerne, når jeg selv har spillet kampe. Det er supersvært at blive en god dommer, og det vil jeg gerne selv prøve kræfter med. Det har jeg egentlig altid vidst, at jeg gerne ville, jeg har bare lige skulle finde den rigtige timing. Jeg synes virkelig, at dommergerningen er interessant, og jeg synes, det er spændende at dykke ned i fodboldloven. Jeg diskuterer også tit kendelser med min far og min kæreste, udtaler Katrine Honoré Jakobsen på 21 år, der til dagligt læser til folkeskolelærer. Og hun uddyber:
- Når man selv har spillet fodbold i mange år, har man en vis forforståelse for fodboldloven, men det er spændende at se det hele sort på hvidt, så man kan bruge det til at argumentere for sine kendelser. Jeg lærte mange nye ting og særligt det med at bruge det rigtige fagsprog, synes jeg har været lærerigt. Jeg ser vildt meget frem til at komme ud og dømme rigtigt. Det er jo det, det hele går ud på. Jeg glæder mig til at udvikle mig og få erfaring, og så bliver det også bare virkelig rart at komme ud, nu hvor man har siddet så meget hjemme.
Også Katrines kommende dommerkollega, Alexander Nedergaard på 26 år, har haft gode overvejelser i forhold til at kaste sig ud i dommergerningen:
- Jeg tilmeldte mig af to årsager. Den første er, at jeg skal bruge dommerkurset som led i min UEFA A-licens træneruddannelse, som jeg påtænker at tage om nogle år. Og ellers er det faktisk bare fordi, jeg har et stort ønske om gennem dommergerningen at give børn og unge gode oplevelser. Jeg ved, der mangler dommere, så jeg tænkte, at det kunne være spændende og se, om det var noget jeg havde talent for, udtaler Alexander Nedergaard og uddyber:
- Jeg glæder mig til at komme ud og prøve for første gang at være 'rigtig' fodbolddommer. Det bliver sjovt, efter at man har talt en masse om teorien, endelig at prøve på egen krop, hvordan det er at lede en rigtig kamp og ikke bare gøre det på træningsbanen.
En god oplevelse at tage kurset online
Både Katrine og Alexander havde en rigtig god oplevelse med at tage dommergrundkurset online:
- Jeg har tidligere kigget på mange dommerkurser, men det har været svært at finde nogen, hvor jeg ikke skulle bruge en bil. At kunne tage den teoretiske del online var perfekt for mig, når nu jeg alligevel er sendt hjem fra min uddannelse. Det var dejligt at kunne bruge tiden på noget fornuftigt, særligt nu hvor min fodboldtræning heller ikke var i gang. Jeg synes ikke, man gik på kompromis med teorien, selvom det var online. Vi kom godt rundt om tingene, og der var også tid til ekstra forklaringer, når vi havde brug for det, fortæller Katrine Honoré Jakobsen, og hun suppleres af Alexander Nedergaard:
- Jeg ville faktisk helst have været på banen for at kunne opleve og prøve nogle af tingene i praksis. Men der var heldigvis en god vekselvirkning mellem teori og den praksis vi kunne tale om ved brug af videoklip. Og så giver det jo en god fleksibilitet, at det er online, da det er hurtigere og mere effektivt at kunne klare hjemmefra. Overordnet synes jeg, det var et superspændende kursus. Balancen mellem videoer, teori, praksisfortællinger og selvstændigt arbejde fungerede upåklageligt, og det var en fornøjelse at have vores instruktører som var sikre i lovstoffet og med deres store erfaring både kunne give eksempler fra egen dommergerning og gode råd vores vej, afslutter Alexander Nedergaard.