Ophavsrettigheder. Det lyder som nogle erhvervsmæssige, bureaukratiske regler, der ikke gælder for fodboldklubber.

Men ophavsrettigheder gælder for alle. Det oplevede Billund IF på egen krop, da de forleden modtog en mail fra et bureau, der havde fundet et foto på klubbens hjemmeside, som klubben ikke havde rettighederne til at bruge.

Forlig på 2.500 kroner
Klubben måtte brødebetynget gå til bekendelse. Der optrådte et lånt foto fra internettet på en gammel PDF-kampinvitation, som der blev linket til fra klubbens hjemmeside.

- Vi sletter naturligvis linket omgående og håber på jeres forståelse for vores uvidenhed. Vi er en amatørklub, både spillere og bestyrelse, og vi har på ingen måde ville krænke nogle rettigheder, lød det bl.a. i klubbens svar til Copyright Agent, som bureauet bag anmeldelsen hed.

Klubben lagde sig fladt ned i svaret, og det betød da også et forslag til et forlig med en rabat, så bødegebyret nu lød på kr. 2.500,-.

Slap med en lærestreg
Klubben besluttede dog lige at gøre et enkelt forsøg mere. Nu skrev eventkoordinator Kira Lykke Reher direkte til Scanpix Ritzau, som ejer det formastelige foto, som Billund IF havde anvendt uretmæssigt.

- Jeg skrev til hele deres ledelse og fortalte om vores situation, og at billedet kun havde været anvendt i en lukket invitation til vores medlemmer tilbage i 2018, forklarer Kira.

Og miraklet skete. Ritzau Scanpix udviste konduite, idet de lukkede sagen med en bemærkning om, at klubben nok havde andet at kæmpe med for tiden.

- Så udgiften endte på 0 kroner, men vi har vist alle fået en lærestreg, slutter Kira Lykke Reher, Billund IF.

Læs mere
Skanderborg BMX fik opkrævning på 4.312,50 kr. for krænkelse af ophavsret

 

 

DIF ANBEFALER:

  • TIP 1: Sørg altid for at sikre jer, at I har rettigheder til at benytte de billeder, I bruger. Det gælder både Facebook, hjemmesider, nyhedsbreve mv.
    Der findes billedportaler som fx Colourbox eller Shutterstock, hvor man for et mindre beløb kan betale for brugen af de billeder, klubben henter ned. Der findes dog også flere gratis muligheder. Se flere tips til gratis billeder her
  • TIP 2: Hvis man modtager et krav for uretmæssig billedbrug, så indgå i dialog med ejeren. Både for at sikre, at de rent faktisk ejer billedet, men også for evt. at forhandle en rimelig pris.
  • TIP 3: Er der mistanke om svindel, så bed opkræveren om at fremsende dokumentation for ophavsretten til det pågældende billede.