Dommerinspiration: Fra Bosnien til den fynske fodboldmuld
Ardo Kabiljagics historie adskiller sig fra de fleste andre fynske dommeres. Dommerlivet har nemlig hjulpet ham til at skabe sig et godt liv i Danmark efter at være flygtet fra krigen i Bosnien. Det bruger han til at inspirere og lære fra sig til hjælp for andre fynske dommere. Måske inspirerer Ardos historie dig til også at blive fodbolddommer. I så fald kan du tilmelde dig et dommergrundkursus.
Navnet afslører, at Alaudin Ardo Kabiljagic ikke oprindeligt er pæredansk. Ardo kommer fra Bosnien, men har været i Danmark i 17 år. Krigen i Bosnien satte sine spor i Ardo, og det gav ham nogle udfordringer i hverdagen, som gjorde det svært for ham at finde sig til rette i det danske samfund, hvor hans største ønske var at gøre nytte og bidrage med det, han nu kunne. Som fodbolddommer fandt han det, han søgte.
Til at starte med var der en del sprogudfordringer, men dommergerningen har både hjulpet ham med at blive integreret i samfundet og med at skabe balance i sit privatliv. Uddannelsen som dommer har nemlig givet Ardo nogle gode værktøjer og teknikker, som han også kan bruge i sit privatliv, hvor både hans kone og børn har nydt godt af det, fordi det i følge Ardo selv har fået hans liv på rette kurs igen.
Ardos vej ind i den fynske fodboldverden gik igennem hans sønner, som begge spillede i den lokale klub. Her fik Ardo en dag stukket en fløjte i hånden og blev bedt om at dømme syvmandskampe. Efter kort tid tilbød klubben at betale for et dommerkursus til Ardo, og lige siden har han nydt dommerlivet.
- At være dommer betyder, at jeg kan gøre en forskel for andre mennesker. Jeg nyder det og synes, at det er rigtig sjovt. Samtidigt tager jeg det også meget alvorligt. Det er vigtigt for mig at gøre et godt stykke arbejde, fortæller Ardo og uddyber:
- Der er især tre ord, der er vigtige for mig omkring min dommergerning; anerkendelse, respekt og retfærdighed. Anerkendelsen og respekten ligger i, at folk omkring mig anerkender mig for at gøre en forskel og respekterer mig for mit arbejde. Retfærdighed gennemsyrer alle mine tanker omkring dommergerningen, da det vigtigste for mig er, at jeg dømmer retfærdigt. Jeg oplever nemlig, at det er på den måde, jeg også opnår anerkendelse og respekt.
Dommerudvikler med retfærdighedssans
Også uden for banen er Ardo et velset bekendtskab blandt såvel dommerkolleger som de fynske klubber, og det kommer ham især til gavn i hans virke som dommerudvikler, hvor han hjælper andre dommere med at dygtiggøre sig.
Til at starte med fik Ardo dog ikke lov til at komme med på kursus som dommerudvikler, fordi det svære danske sprog var en hæmsko for ham. Han besluttede sig dog for, at det ikke skulle stoppe ham, og derfor arbejdede han målrettet på at blive bedre til dansk, så han kunne blive dommerudvikler næste gang, chancen bød sig. Og sådan blev det!
- Som udvikler er det vigtigt for mig at kunne hjælpe både unge og gamle dommere. Jeg gør meget ud af at være en retfærdig udvikler, og jeg vil rigtig gerne give dommerne noget mere end bare deres karakter. Det er vigtigt for mig, at de får noget konstruktivt med sig, og jeg vil også rigtig gerne være med til at muntre dem op, også selvom de måske har lavet nogle fejl i kampen, udtaler Ardo.
Dommerlivet giver mindeværdige oplevelser
Livet som dommer har også givet Ardo nogle både udfordrende, rørende og sjove oplevelser. For eksempel kom en ung mand ind til ham med tårer i øjnene og undskyldte. Ardo havde i en tidligere kamp tidligere på året vist spilleren ud for at kalde ham en idiot. Da Ardo var tilbage i klubben til en pokalkamp for nyligt, kom spilleren hen til ham for at sige undskyld. For ham er det et tydeligt tegn på respekt, og han blev oprigtigt glad for spillerens undskyldning, selvom han ikke selv havde tænkt mere over situationen, da kampen var slut.
I den lidt sjovere afdeling glemte Ardo engang at fløjte til pause. Det var en af hans første kampe, og han skulle dømme nogle ældre herrer. Her var Ardo ikke opmærksom på, at de kun spillede 2 x 30 minutter, så da nogle af spillerne godt trætte spurgte, hvornår de mon skulle have pause, og Ardo meddelte, at der var spillet 43 minutter, brød latteren ud blandt spillerne. Situationen blev løst ved, at første halvleg blev fløjtet af efter 45 minutter og at anden halvleg så kun blev 15 minutter lang. Den oplevelse tænker Ardo i dag tilbage på med et smil på læben.
Der venter med garanti Ardo mange både gode og sjove oplevelser i hans videre dommerliv.
Vil du også gerne være fodbolddommer?
Er du også klar til gode oplevelser, frisk luft, motion og en ekstra håndøre, så er dommerlivet måske også noget for dig. I så fald er du kun to weekender fra at kunne kalde dig DBU Fyn-dommer! Vi udbyder nemlig nu nye dommergrundkurser, der er det første step i den organiserede dommeruddannelse - uanset om du vil dømme Champions Leauge eller blot de lokale rækker. Med et gennemført dommergrundkursus er du klar til at dømme kampe for DBU Fyn - og du får god hjælp af en dommervejleder i dine første kampe. Læs mere her.