Sydfynsk dommer nyder dommerlivet
Patrick Lønsmann startede som dommer i 2009, og siden er det blevet til mere end 400 kampe i sort som både dommer og linjedommer. Vi tog en snak med ham om dommerlivet, og hvorfor han har valgt at bruge så meget tid på det.
Med over 400 kampe i sort er Patrick Lønsmann efterhånden en rutineret herre i sort. Her har kameraet fanget ham i aktion som linjedommer.
____________________________________________________________
Hvorfor er du dommer?
Hvorfor er du dommer?
- Jeg kan godt lide at være i centrum, det lyder negativt, men det er det bestemt ikke. Jeg kan nemlig godt lide at gå forrest og være den, der skal træffe de svære beslutninger. Men vigtigst af alt: træffe de korrekte afgørelser. Det er en kunst at kunne manøvrere igennem en fodboldkamp med alle de spændende udfordringer, man møder i løbet af kampen.
Hvorfor blev du dommer?
- Jeg spillede serie 5-fodbold i Nielstrup IF lidt udenfor Frederikshavn. I en kamp havde vi en dommer, som jeg synes, var knap så heldig - for at sige det mildt. Jeg tænkte, at det måtte jeg kunne gøre meget bedre. Det blev startskuddet til min dommerkarriere.
Hvordan passer dommerlivet ind i din hverdag?
- Det passer mig ganske godt. Jeg kan selv bestemme, hvilke dage og i hvilke tidsrum jeg ønsker at dømme, så det kan nemt forenes med familie-, arbejds-, skole- og fritidsliv.
Hvad er din bedste oplevelse som dommer?
- Min bedste oplevelse var helt klart den dag, jeg fik beskeden om, at jeg var rykket i serie 1, og da jeg herefter havde min debut i en serie 1-kamp i Kirkeby. Det var et kæmpe personligt mål for mig at få lov til at dømme i en triokamp, og det giver mig ekstra motivation og blod på tanden til at nå mit næste mål som dommer.
Hvordan oplever du samspillet med klubberne?
- Hvis man opfører sig respektfuldt og er høflig, når man kommer ud i klubberne, er samspillet rigtig godt. Man bliver altid taget godt imod, og når man kommer lidt længere op i rækkerne, får man ofte også en forfriskning efter kampen. Har man dømt en dårlig kamp, står de ikke altid på spring for en, men sådan er det, og det betragter jeg som en del af charmen ved at dømme fodbold.
Hvordan oplever du samspillet med de øvrige fodbolddommere?
- På Fyn oplever jeg et fantastisk godt kammeratskab. Det gælder lige fra de lavest rangerende dommere til de højest rangerende og bedste. Der er altid smil og hjælp at hente. Alle vil gerne hjælpe hinanden med at blive bedre. Tag f.eks. FIFA-linjedommer Niels Høg, som er en fantastisk dommerkollega, og som altid er klar med gode råd. Det giver et samspil på et meget højt niveau.
Vil du opfordre andre til at blive dommere og i så fald hvorfor?
- Helt bestemt. Man udvikler sig rigtig meget personligt, og det at skulle lede en fodboldkamp giver en hår på brystet. I karrieremæssig sammenhæng er det bestemt også et plus, da mange virksomheder sætter stor pris på, at man er fodbolddommer i fritiden. Det vidner om, at man er god til konflikthåndtering og ikke er bange for at engagere sig. Man får kammerater for livet og udfordringer, som man ikke møder andre steder, afslutter Patrick.
Bliv fodbolddommer på kun to weekender
Som den opmærksomme læser vil have noteret sig, får Patrick en masse glæder og oplevelser ud af livet som fodbolddommer - foruden selvfølgelig også en ekstra skilling på lommen.
Alt det kan du også få, og hvem ved, hvor langt du kan nå som dommer?
Dit dommerliv starter i hvert fald med et dommergrundkursus, som er første step i den organiserede dommeruddannelse under DBU.
Vi udbyder dommergrundkurs i Svendborg allerede om et par uger, så du kan være klar til sæsonstarten!
Sammen med en vejleder, der følger dig i dine tre første kampe, hjælper vi dig godt i gang, så du får en god start på dit nye dommerliv.
Se datoer og tilmeld dig dommergrundkurset her.